Azor Adaları’nda Macera

Azor Adaları’nın Her Gezgine bir Cevabı Var

Azor adalarına yaptığımız seyahati gerçekten unutamıyorum. Ben sıkıldım Avrupa’dan artık derken bir arkadaşımızın yoğun ısrarı üzerine kendimizi Avrupa’nın Hawaisi dedikleri Azor adalarında bulduk ama Azorlar Avrupa’ya hiç benzemeyişiyle beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Adalar kendi aralarında bile bir çok fark gösteriyor. Gördüklerimizi kelimelerle anlatmak mümkün değil ama adalarda neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Biz tabi hepsini yapamadık misal Pico Dağı’na tırmanmaya gücümüz yetmedi ama kaplıcalarda goygoyumuzu yaptık vs. Zaten adaların en güzel yanı her çeşit gezgine verecek bir cevabının olması.

Balinalarla yüzmek mi istiyorsun cevap: Balina izleme turları!
Azor adaları dünyanın en büyük balığı olan balina köpekbalığı haricinde, dünyadaki tüm balina türlerinin üçte birini barındırıyor. Hal böyle olunca balina izleme turları da oldukça popüler. Balinaları her adada görmek mümkün ama Pico ve Sao Jorge adalarını ayıran şeritten birçok farklı türde balinanın geçtiğini görebilirsiniz. Santa Maria ise balina köpekbalığı gözlemlemek isteyenler tarafından en çok ziyaret edilen ada. Düşünsenize yanınızdan devasa boyutlarda bir balina sakince süzülüyor. Eğer cesaret ederseniz ne muazzam bir tecrübe.
Nisan-Ekim ayları arası balinaları izlemek için en uygun zamanlarmış bu arada.
Dalış mı yapmak istiyorsun cevap: Zengin denizaltı faunası ve batık gemiler!

Azor Adaları yılın büyük bir bölümü boyunca ılıman bir iklime sahip bu durum su sıcaklığı için de geçerli. Su altında da sıcaklık 16 ile 20 derece arasında gidip geliyor. Haziran-Ekim ayları arası, görüş mesafesinin 30 metreye ulaştığı zaman, dalış yapmak için en uygun dönem . Denizaltı biyoçeşitliliğinin yanı sıra diplerdeki çeşitli batık gemiler de bölgeyi dalış için cazip hale getiriyor. Bu batık gemilerden biri de 2. Dünya Savaşı sırasında Normandiya Çıkarmasına katılmış Dori gemisi. Punta Delgada limanına kısa bir mesafede bulunan 1964 yılında batırılan bu gemi Azor adalarının dalış güzergahlarının en ünlü noktası. Ben gemiyi görebilmek için çok derinlere dalmak lazım sanıyordum ama gemi yaklaşık 20 metre derinlikteymiş. Zaten hep profesyonel dalış yapmaya özenmişimdir şuralara kadar gelip de dalış yapamamak çok koydu.
Dağ tırmanışı mı yapmak istiyorsun cevap: Volkanik dağ ve kraterler!
Pico, takımadaların ikinci en büyük adası ve Portekiz’in en yüksek zirvesine ev sahipliği yapıyor. Adada bulunan Pico Volkanik dağı 2.351 metre yüksekliğinde ve zirveye tırmanış turları düzenleniyor. Biz bir gece tırmanış turuna katıldık. Öyle özel dağ ekipmanları falan gerektirmiyor patikalardan yürüyerek zirveye doğru yükseliyorsunuz biz de elimizde su şişeleriyle başladık yürümeye ama 3 saatlik yürüyüş sonunda hala daha zirveye varamamıştık. Bunun daha bir de dönüşü var dedik ve döndük ama maaşallah dünyanın dört bir yanından insan buraya tırmanmaya geliyor ve tırmanıyor da:) Olsun yine de güzel tecrübeydi en azından denedik:) Hem zaten bu dağa tırmanamasanız bile uzaktan seyretmesi bile öyle güzel ki

Şifa mı arıyorsun cevap: şelale ve kaplıcalar!
Sao Miguel adasındaki köylerinden Furnas, kaplıcaları ve doğal güzellikleri ile yine oldukça fazla turist çeken bir bölge ve bizi de çekti tabi. Bir yanardağ krateri içerisindeki kaynayan sularda stresimizden arındık (gerçi azorlarda tatildesiniz ne gibi bir stresiniz olabilir), fışkıran çamurları yüzümüze sürdük çünkü biliyorsunuz adettendir, üstüne yer altında buharda pişirilen et güvecinden yedik ve gün sonunda pamuk gibi olduk. Bölgede ayrıca Japon kırmızı sedir ağacı ormanları, kaynar su nehirleri ve muhteşem de bir göl (Logao do Fogo) var ki görsel ziyafet çekmenizi sağlıyor.

Sörf mü yapmak istiyorsun cevap: Dev dalgalar!
İşte benim özendiğim bir diğer aktivite de bu! Bir snow board yapanlara bir de sörf yapanlara oldum olası özenmişimdir niyeyse. Dokuz adanın her birinde sörf yapmak mümkün, buna rağmen Santa Maria y San Miguel’in ‘point breaks’leri ve San Jorge’nin ‘reef breaks’leri meşhurmuş. Burada tüm takımadaların en uzun dalgaları oluşuyor. Biz yine seyrettik tabi
Azorlarda yapılacaklar burada saydıklarımızla da bitmiyor. Kano, rafting, binicilik, scuba diving, trekking, canyoning ve yamaç paraşütü adalarda yapabileceğiniz diğer doğa sporlarından sadece birkaçı. Ama siz de bizim gibi pek sportif insanlar değilseniz ne işim var o zaman Azorlar’da diye düşünmeyin. Gezmesi, görmesi, yemesi, içmesi herşeyiyle çok keyif alacağınız bambaşka bir diyar Azorlar.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması sayfalarını inceleyebilirsiniz.