İrlanda Gezi Rehberi

Film stüdyosu gibi bir ülke İrlanda

İzleyip de sevdiğim birçok film ya da dizinin İrlanda’da çekilmiş olması bu ülkeyi görmek için karşı konulmaz bir istek yarattı bende. Filmlerin türlerine baktığımda ya romantik ya tarihi ya da fantastik olduğunu görüyorum ve takdir edersiniz ki bu tür filmlerde verilmek istenen duyguyu yaratmak için gerçekten özel mekanlara, bir büyüleyiciliği ve karakteri olan mekanlara ihtiyaç vardır. İzlediğim filmlerdeki doğa harikaları, Irish publardaki müzik ve eğlence, insanlarının cana yakınlığı bakalım gerçek miydi yoksa sadece filmlerde olur böyle şeyler diyeceğimiz türden miydi? 1 haftalık İrlanda seyahatimizde bütün o sahnelerin içine girmiş kadar olduk ve hepsi gerçekmiş gördük sayın seyirciler. Ülke Game of Thrones ve Vikingler dizisinden fırlama manzaralarla dolu gerçekten.

Dublin
En merak ettiğim yerlerden biri Star Wars filmindeki orijinal Jedi kütüphanesine aşırı benzeyen, Harry Potter filminin bazı sahnelerine de ev sahipliği yapmış Trinity College (Dublin Üniversitesi) kütüphanesiydi. Long Room adındaki kütüphane ihtişamlı yapısı, merdivenlerle çıkılan metrelerce yükseklikteki rafları ve raflardaki binlerce kitabı ile beni benden aldı. Gerçekten büyüleyiciydi. İrlanda’nın en eski ve prestijli bu üniversitesini bir rehberle gezebilirsiniz.

Dünyada da bir konsept haline gelmiş olan Irish pubların hasını Temple Bar bölgesinde bulabilirsiniz. The Temple Bar ise bölgeye de adını vermesinden belli olacağı üzere buranın en popüler mekanı. Hemen hemen bütün publarda canlı müzik var. İrlanda müziği dışında popüler yabancı müziklerin de çaldığı yerler var ama hepsi canlı. Dublin Şarkısı diye tanıttıkları ‘Molly Malone (Cockles & Mussels)’ şarkısı var ki her gittiğiniz yerde çalıyor ve sonuç olarak hiç istemesenizde dilinize takılıyor. Tom Cruise ve Nicole Kidman’ın başrollerinde oynadığı ve benim çok sevdiğim Far and Away filminin Amerika’da geçen birçok sahnesi de bu bölgede çekilmiş mesela.1900’lerin Boston’una benzetmek için biraz çalışılmış tabi.

Çok ama çok sevdiğim Once filmi ise Dublin şehrinin caddeleri, sokakları ve günlük yaşamına dair çok güzel fikirler verebilecek bir film. Şehir yaşıyor, şehir keyifli, şehir huzurlu…

İrlanda’daki film sahneleri Dublin’le sınırlı değil tabi ki

Wicklow Mountains National Park: Bölgenin doğal güzellikleri ve içindeki manastır her yıl birçok turisti kendisine çekiyor. Hillary Swank ve Gerard Butler’ın başrollerinde olduğu P.S: I Love You filminde Gerry ve Holly’nin tanışma sahnesi de tam da bu parkta çekiliyor. Gerry National Park’ı ararken kaybolduğunu zanneden Holly’yle karşılaşır ve der ki “sen zaten Park’ın içindesin” tabi kızımız Holly Amerika’daki parklar gibi birşey aradığı için durumu kavrayamamıştır. Gerry’de der ki “welcome to Ireland bebeğim” tabi öyle birşey yok ben uyurdum ama işte bölgenin büyüklüğünü siz burdan anlayın.
Bu Wicklow dağlarında çekilen bir diğer film de Braveheart. Film İskoçya tarihini anlatıyor ama filmin neredeyse tamamı İrlanda’da çekilmiş. Braveheart tutkunları mutlaka burayı ziyaret etmeli Glendalough’a giden yol üzerinde bu filmden birçok sahneye ev sahipliği yapmış yerleri görebilirsiniz.

Cliffs of Moher: Harry Potter and the Half Blood Prince filminde Harry ile Profesör Dumbledore’un düşmanlarına karşı savaştığı sahne Cliffs of Moher’de çekilmiş. Yani size nasıl anlatsam gerçekten de çok başka zamanlara ait bir yermiş gibi. Manzaraya bakarken kimler geldi kimler geçti kimbilir buralardan diyorsunuz. Bir kayalık görmek için bu kadar yol gidilir mi (Dublin’den 4 saat) demeyin muhakkak buraya uğrayın derim. İnsan ilk gördüğünde nefesi kesiliyor. Yukarıdan aşağıya bakmak, uçurumun dibine o kadar yaklaşmak mümkün değil. Bir tarafta inekler otlayıp insanlar gezinirken bir adım öteniz uçurum. Aynı hayat gibi aslında. Of işte Cliffs of Moher’in size yaptığı tam da bu. Düşündüğünüzde bile felsefi düşünceler kaplıyor aklınızı bir de gidip görünce neler olacak siz düşünün.

The Blarney Stone: Aslında burada çekilen bir film var ama ben izlemedim sadece bu taşla ilgili gelenek çok ilgincime gittiği için yazmasam olmazdı. Küçük Blarney köyündeki bu taşı öpmek için her yıl binlerce kişi köyü ziyaret ediyor. Söylenen o ki taşı öptüğünüzde güzel ve etkili konuşma yeteneği kazanıyormuşsunuz. İrlanda’ya gitmişken taşı öpüp bir şansınızı deneyebilir, gitmişken Blarney şatosunu gezebilir, yakınlardaki Killarney national Park’ı görebilir, Cobh kasabasını ziyaret edebilirsiniz.

Game of thrones

Star Wars ‘un orjinal Jedi kütüphanesinin İrlanda ‘da olduğunu biliyor muydunuz? Harry Potter a da ev sahipliği yapmış olan Book of Kells’ in ( Trinity College Dublin) , Star Wars’un ikinci bölümü Star Wars: Episode II – Attack of the Clones‘ta gördüğümüz Jedi Tapınağı‘ndaki Jedi arşivlerinin Trinity College’daki bu kütüphaneyle büyük benzerlikler taşıdığı fark ediliyor.

Ahh ahh hangimiz defalarca hayranlıkla, bayıla bayıla izlemedi ki bu filmi. P.S. I love you izlerken aslında küçük bir İrlanda turuna çıkıyorsunuz. Kah Dublin’de ki en ünlü Publar da bir şeyler içiyorsunuz, kah derin bir nefes alacağınız County Wicklow dağlarına çıkıyorsunuz. Lacken köylerinde yürüyorsunuz, Blessington gölünü izliyorsunuz. P.S. I love you hayranları İrlanda’yı gezerken filmi yeniden yaşayacağınıza eminiz.

İrlanda 800 yılı civarında Vikinglerin akınlarına uğradı. 840 yılı civarında Vikingler İrlanda kıyılarında Dublin dahil olmak üzere birçok yere yerleşim kurdular. Bu nedenle Vikinglerle ilgili bir dizinin İrlanda da çekilmemesi söz konusu dahi olamaz 🙂 Bazı dönemlerde hala Vikingler, başkent Dublin’de düzenlenen festivallerle anılıyor. Viking sevdalıları İrlanda sizi çağırıyor.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması sayfalarını inceleyebilirsiniz.